Bike sharing (fietsdelen), of: mobiliteit, hoe kan het beter?

Door pinna_be op maandag 20 juni 2016 10:45 - Reacties (31)
Categorie: mini projects, Views: 3.028

Mobiliteit is een probleem in vrijwel elke stad en er wordt dan ook druk gezocht naar oplossingen hiervoor. We overlopen eerst even bestaande alternatieven om dan over te stappen op bike sharing, welke wel eens een echte oplossing zou kunnen zijn.

Fietsen: alvast een mooi verhaal

Fietsen is in de lage landen heel erg populair. België (in het bijzonder Vlaanderen) en Nederland hebben op Denemarken na het hoogste fietsgebruik in Europa. Zo leggen de gemiddelde Nederlander en Deen jaarlijks elk zo'n 900 kilometer af. De Vlaming legt 600 kilometer af, wat significant minder is, maar nog steeds een heel groot verschil tegenover andere Europeanen.

http://i.imgur.com/pJnjQj3.png

Het belang van fietsen is groot: je met de fiets verplaatsen heeft namelijk heel wat maatschappelijke én persoonlijke voordelen. Enkele persoonlijke voordelen zijn de volgende:
 • financieel: Fietsen is goedkoop. De aankoop- en onderhoudsprijs zijn relatief laag, en je moet niet betalen voor brandstof.
 • gezondheid: Fietsen is gezond. Door naar het werk te fietsen, krijg je elke dag je portie beweging
 • mobiliteit in de stad: In de stad ben je vaak sneller al fietsend (zeker tijdens de spitsuren), en hoef je niet te zoeken naar parkeerplaats.
Enkele maatschappelijke voordelen zijn:
 • milieuvriendelijk: Fietsen is goed voor het milieu. Je produceert geen uitlaatgassen, en een fiets is gemaakt van slechts enkele eenvoudige materialen, wat de impact op het milieu eveneens vermindert.
 • geen files: Hoe meer fietsers, hoe korter de autofiles.
 • gezondheidskosten: Een actieve burger is een gezondere burger, en een gezondere bevolking bespaart de maatschappij geld.
Er zijn ook nadelen aan fietsen: in bepaalde situaties is het nu eenmaal niet handig om de fiets te nemen. Zo vinden veel mensen het niet leuk om te fietsen als het regent. Ook kun je per fiets minder (zware) voorwerpen vervoeren.

Openbaar vervoer: Een even mooi verhaal, maar met een wrange nasmaak

De meeste voordelen van fietsen gelden ook voor het openbaar vervoer, behalve gezondheidsvoordelen.

http://i.imgur.com/dtuA1OH.jpg

Ondanks het gebrek aan gezondheidsvoordelen, is het openbaar vervoer nog steeds een goede concurrent van de fiets. Enkele bijkomende voordelen zijn:
 • Geen onderhoudskosten (voor de gebruiker): Je hoeft niet naar de fietsenmaker te gaan, maar enkel nog je abonnement te vernieuwen.
 • Geen risico op diefstal: Een fiets kan gestolen worden, een bus of tram moeilijker.
 • Flexibiliteit: Je hoeft geen rekening te houden met waar je fiets geparkeerd staat - je stapt op en af aan welke halte je maar wil.
 • Ruimere mobiliteit: Je bus- of treinabonnement is ook in andere steden geldig. Je bent dus niet gebonden aan je eigen regio.
Initieel bedenk ik me dat het openbaar vervoer best onderschat wordt en eigenlijk toch een fantastisch concept is. Toch blijf ik met een wrang gevoel zitten, want ook trein, tram en bus hebben nadelen die voor mij zwaar doorwegen:
 • Beperkt aanbod op daluren: wanneer je 's avonds of 's nachts op stap gaat, moet je op het uur letten zodat je die laatste bus of tram niet mist.
 • Relatief lage frequentie: Tenzij je in Parijs of Londen bent, moet je vaak wachten op je bus of tram of zelfs je planning aanpassen aan de (beperkte) vertrek- en aankomsturen.
 • Betrouwbaarheid: Weersomstandigheden, stakingen of technische problemen kunnen al eens aardig roet in het eten strooien.
 • Veiligheidsgevoel: Niet iedereen voelt zich (zeker in de grootsteden) altijd even veilig op het openbaar vervoer.
 • Verkeersvertraging: Bussen (en in mindere mate trams) staan net als auto's vaak in de file, met lange rijtijden en wachttijden tot gevolg.
 • Comfort en hygiëne: Niet iedereen zit graag op een overvolle bus of tram. Weinig persoonlijke ruimte en een vreemde geur dragen niet bij tot een aangename ervaring.
 • Gebrek aan beweging: Achteraf moet je alsnog joggen of naar de gym om je dagelijkse portie beweging te krijgen.
.

Fiets delen of bike sharing: de oplossing?

Wanneer we fietsen en openbaar vervoer combineren tot bike sharing (fiets delen), verkrijgen we een systeem dat automatisch de voordelen van fietsen heeft, maar ook die van trein, tram en bus.

Een eenvoudig voorbeeld van bike sharing is de Nederlandse OV-fiets. In dit systeem kan je voor een lage prijs een fiets huren in verschillende stations in heel Nederland. Op deze manier wordt de gebruiksvriendelijke en gezonde mobiliteit van fietsen gecombineerd met de ruimere (geografische) spreiding van het openbaar vervoer. Ook onderhoud is vereenvoudigd: je kan je fiets op verschillende plaatsen gratis laten herstellen. Dit is al een gedeeltelijke oplossing: je bent nog steeds zelf verantwoordelijk voor het onderhoud van je fiets, maar niet langer financieel.

OV-fiets is al een geweldig initiatief, maar er zit nog veel meer potentieel in bike sharing systemen. Een optimaal bike sharing systeem zou aan volgende voorwaarden moeten voldoen:
 • Onderhoudsroutine: Fietsen moet vaak gecontroleerd en indien nodig hersteld worden in de fietsenstalling voordat ze door iemand worden gehuurd. De fietsen moeten dus steeds in goede staat zijn.
 • Dichte spreiding: Er moeten veel stations zijn waar je een fiets kan huren en parkeren, zodat gebruikers nooit lang moeten wandelen van een station naar hun bestemming.
  • Op deze manier is je fiets altijd veilig geparkeerd en hoef je je nooit zorgen te maken over diefstal
  • Hierdoor heb je ook de flexibiliteit van het openbaar vervoer, je hebt namelijk de mogelijkheid om te vertrekken vanop een andere plaats dan waar je eerder bent aangekomen.
 • Beschikbaarheid: Fietsen moeten 24/7 beschikbaar zijn in alle stations.
 • Lage kostprijs: Fietsen "huren" moet goedkoop zijn en de prijs mag niet afhangen van hoe vaak je een fiets gebruikt.
Een systeem dat bovenstaande principes toepast, heeft de voordelen van zowel het openbaar vervoer als van de fiets. Merk overigens ook op dat beide systemen goed compatibel zijn: naar je werk fietsen maar terugkeren met de bus omdat het regent is perfect mogelijk.

Deze ideeën zijn al geïmplementeerd, zoals in het Antwerpse 'vélo'-systeem. Voor een lage prijs (zo kost een jaarabonnement bijvoorbeeld 36 euro) kan je onbeperkt fietsen lenen voor een maximale duur van 30 minuten. Voor langere ritten kun je bijbetalen, maar de dertig minuten zijn ideaal voor afstanden in de stad.

http://i.imgur.com/jTZbxS6.jpg

Fiets delen of bike sharing: de uitdaging

In Antwerpen zijn duizenden mensen al overtuigd van dit concept en ondertussen gebruiken al 712 steden (met in totaal 37500 stations) een gelijkaardig systeem. Het succes van bike sharing is onbetwistbaar!

Maar de zoektocht naar perfectie is echter nog niet helemaal voorbij. De volgende uitdagingen zijn nog niet (helemaal) opgelost:
 • Je wil lege stations vermijden, omdat mensen dan moeten wandelen naar het volgende station om een fiets te lenen.
 • Je wil tevens ook volle stations vermijden, omdat mensen hun fiets niet meer kunnen plaatsen in die stations.
Beide uitdagingen vormen eigenlijk niet zo'n grote problemen, omdat er door de bovengenoemde voorwaarden altijd een station dichtbij is. Toch kan je merken dat voor een leeg (of vol) station staan voor gelijkaardige frustraties zorgt als wachten op een bus die te laat komt.

Door de manier waarop mensenstromen zich gedragen bestaat er geen triviale oplossing en is veel coördinatie vereist. Informatica maakt met algoritmes een efficiënte coördinatie mogelijk. Aan zulke computationele oplossingen wordt alvast gewerkt.

Een belangrijk deel van de oplossing bestaat ook uit het informeren van de gebruikers. Zoals gezegd zijn er heel veel fietsstations. Ik woon bijvoorbeeld op ongeveer 50 meter van een station (station A) en op ongeveer 70 meter van een ander station (station B). Als ik op voorhand zou weten welk station vol of leeg is, dan zou ik frustratie kunnen vermijden en eventueel rechtstreeks naar een ander station gaan. Hiervoor zou je bijvoorbeeld een goede applicatie kunnen gebruiken.

De applicatie zou natuurlijk meer dan enkel informatief moeten zijn en zou ook een actieve rol moeten spelen in de coördinatie en routeplanning. Stel dat er in station A slechts 1 fiets staat en in station B nog 10 fietsen, dan is station B de beste optie. Ondanks het feit dat B iets verder af is, is het station toch interessanter, omdat je in station A veel kans hebt dat iemand voor je de laatste fiets neemt. Deze kansberekening moet accuraat zijn en rekening houden met algemene trends, waarvoor data-analyses nodig zijn.

http://pinna.be/veloapp/img/app.png

Ook de eigenlijke routeplanning zou een belangrijke rol innemen in de applicatie. Om gebruiksvriendelijk te zijn, moet de app minimale interactie vereisen. In de routeplanner moet je enkel je bestemming ingeven en al de rest beslist de applicatie automatisch. De applicatie stelt dan routes voor, rekening houdend met de tijdsduur en de beschikbaarheid van fietsen in het startstation en van lege plaatsen in het eindstation. Overigens moet de gebruiker het gedrag van de routeplanner kunnen instellen door de afweging te maken tussen laag risico (op gebrek aan fietsen of lege plaatsen) en snelle reistijd.

De applicatie komt er aan

De applicatie die ik hierboven beschrijf, ben ik momenteel aan het ontwikkelen en ik neem ermee deel aan een wedstrijd in Antwerpen. Het winnen van de wedstrijd zou me helpen deze app te ontwikkelen met een hoge kwaliteitsstandaard en de app te integreren in de diensten van bike sharing systemen (met vélo als eerste "testplatform"). Om deze wedstrijd te winnen, moet ik echter stemmen vergaren.

Ik zou dan ook heel erg vriendelijk willen vragen of jullie even de moeite zouden willen nemen om op mijn project te stemmen. Het kost slechts 2 minuten tijd en je helpt er mij en dit project ongelooflijk hard mee! Op mijn website leg ik uit hoe je kan stemmen en leg ik het concept van de app ook nog even uit in een filmpje.

UPDATE: ik ben vergeten te melden dat je een tablet kan winnen door te stemmen. (jammer genoeg wordt er niet gespecifieerd welk merk/model) (in de comments geef ik een formule die het je eenvoudiger kan maken om de schiftingsvraag in te vullen)

Alvast bedankt om te stemmen en ik hoop dat je genoten hebt van deze blog!

Volgende: The birth of a portrait (timelapse) 10-'17 The birth of a portrait (timelapse)
Volgende: tanden die uitvallen in je slaap 03-'16 tanden die uitvallen in je slaap

Reacties


Door Tweakers user pinna_be, maandag 20 juni 2016 11:07

Overigens: net als bij fietsen, sharing is caring!!

voor de schiftingsvraag:
aantal_stemmen = 3*1/0.04*(180*P(gestemd | filmpje_gezien) + y*P(gestemd | not filmpje_gezien) )
 • 3 is het aantal weken dat de wedstrijd duurt
 • 0.04 is de fractie stemmen die ik na 1 week had
 • 180 is het aantal views dat ik had op mijn youtube filmpje
 • y is virtueel gezien gelijk aan 0
 • en P(gestemd | filmpje_gezien) is wat je zelf moet gokken: namelijk de kans dat iemand het filmpje heeft gezien en daarna gestemd heeft.
Laat zeker iets weten, zodat ik je je persoonlijk kan uitgebreid kan bedanken!!

[Reactie gewijzigd op maandag 20 juni 2016 18:24]


Door Tweakers user Thedr, maandag 20 juni 2016 11:48

Mooie blog. Voor mij is het grootste nadeel van het OV de prijs vs reistijd. Bijvoorbeeld mijn woon-werk rit is met de bus net zo duur als met de auto. Met de auto duurt een enkele reis meestal zo'n 30 minuten, met de bus ruim 1,5 uur...
Ik vind het systeem zoals hier beschreven erg mooi, mits goed geimplementeerd kan dit best een uitkomst zijn icm het OV. De prijs is uitstekend, als ik er goed gebruik van zou kunnen maken zou het een no-brainer zijn :)

Door Tweakers user 4Br0k3n3rr0r, maandag 20 juni 2016 11:49

Fijne blog, ben zelf ook een fanatiek fietser (niet in het bezit van een rijbewijs) met een degelijk stalen ros (ik maak erg veel kilometers in een week, dus heb ik gewoon een goede fiets nodig). Leuke app ook :D

Door Tweakers user Colan, maandag 20 juni 2016 11:54

Je mist wel een groot voordeel van het hebben van een eigen fiets: de optie om het voertuig aan jouw wensen te laten voldoen, een aantal cases:

fiets voor recreatie gebruiken:
 • mountainbiken in het weekend
 • dagje weg om over de veluwe te fietsen
in beide gevallen heb je de fiets langdurig nodig en zou je jezelf suf betalen aan huur)
daarnaast moet je ook een fiets hebben die écht comfortabel is, dus goed is afgesteld op jouw lengte, gewicht, rijstijl etc.

fiets als transportmiddel:
 • de kinderen met de bakfiets naar school brengen
 • boodschappen doen en een kratje pils voorop kwijt kunnen
 • bakfiets om je hobby uit te oefenen
 • fiets waar iemand achterop mee kan (i.p.v. max 25KG aluminium rekje)
in deze gevallen heb je vaak een fiets nodig met andere fysieke kenmerken dan de standaards stadsfiets.
Je ziet vaak bij auto's dat mensen iets kopen waarvan ze die kenmerken zelden gebruiken:
 • een auto met trekhaak maar geen aanhanger, voor het geval je de tuin wilt verbouwen.
 • een zevenzitter terwijl je maar met z'n vijfen bent, voor het geval je kinderen een verjaardagspartijtje hebben
voor sommige mensen (mijzelf inbegrepen) is de fiets die je hebt ook iets om jezelf te uiten, het is immers JOUW fiets en daar ben je trots op.
fiets als uiting van identiteit:
 • zelfbouw
 • oldtimer
 • fixie
 • custom built
 • etc.

Door Tweakers user EJlol, maandag 20 juni 2016 11:56

Flexibiliteit: Je hoeft geen rekening te houden met waar je fiets geparkeerd staat - je stapt op en af aan welke halte je maar wil.
Dat is toch echt géén voordeel voor het OV. Mijn fiets kan ik (bijna) overal parkeren waar ik wil. Voor mijn huis, voor een winkel, in een park, etc. Met een bus/trein halte is het maar afwachten waar dat precies is. Met de fiets heb ik dus een veel grotere flexibiliteit.

Verder vraag ik me af hoeveel mensen zich willen registreren om te mogen stemmen op een wedstrijd...

Om niet helemaal negatief over te komen, ik vind het bike sharing plan (en de app), mits niet te duur, wel een geweldig plan. O+

Door Tweakers user azerty, maandag 20 juni 2016 12:01

Ik wou stemmen, maar een account aanmaken wat ik daarna nooit meer nodig heb... Pff. Sorry!

Edit: wel doorgespeeld aan een Antwerpenaar, die zou tenminste wel een account moeten hebben :+

[Reactie gewijzigd op maandag 20 juni 2016 12:03]


Door Tweakers user pinna_be, maandag 20 juni 2016 12:05

azerty schreef op maandag 20 juni 2016 @ 12:01:
Ik wou stemmen, maar een account aanmaken wat ik daarna nooit meer nodig heb... Pff. Sorry!
Helemaal begrijpelijk, ik vind het persoonlijk ook jammer dat het op die manier moet. Het zijn nu eenmaal de voorwaarden van de wedstrijd :| .

Blijkbaar kan je met diensten als Lastpass met een click je account aanmaken, waardoor de moeite een beetje bespaard wordt. Toch heel vriendelijk bedankt om het te proberen!

[Reactie gewijzigd op maandag 20 juni 2016 12:14]


Door Tweakers user pinna_be, maandag 20 juni 2016 12:12

EJlol schreef op maandag 20 juni 2016 @ 11:56:
[...]


Dat is toch echt géén voordeel voor het OV. Mijn fiets kan ik (bijna) overal parkeren waar ik wil. Voor mijn huis, voor een winkel, in een park, etc. Met een bus/trein halte is het maar afwachten waar dat precies is. Met de fiets heb ik dus een veel grotere flexibiliteit.

Verder vraag ik me af hoeveel mensen zich willen registreren om te mogen stemmen op een wedstrijd...

Om niet helemaal negatief over te komen, ik vind het bike sharing plan (en de app), mits niet te duur, wel een geweldig plan. O+
Wat ik vooral bedoelde in dat puntje is dat je op een bepaalde plaats kan opstappen en op een andere plaats kan afstappen, want ik ben het met je eens dat de fiets in totaal flexibeler is. voorbeeldscenario
 • ik fiets naar de winkelstraat samen met mijn vriendin
 • ik wandel doorheen de winkelstraat (een wandeling van 20 minuten, maar met de vriendin erbij kost het me een halve dag :p )
 • en achteraf moet ik terug door de winkelstraat stappen, want mijn fiets staat nog aan het begin, terwijl ik met het openbaar vervoer gewoon kan opstappen op een andere halte
Het registreren is een spijtig iets. Ik zoek naar een manier om het te omzeilen, maar eerlijk gezegd slaag ik er niet helemaal in. (ook omdat ik nu nog met mijn thesis zit, zodat ik snel kan afstuderen)

[Reactie gewijzigd op maandag 20 juni 2016 12:13]


Door Tweakers user pinna_be, maandag 20 juni 2016 12:20

Colan schreef op maandag 20 juni 2016 @ 11:54:
Je mist wel een groot voordeel van het hebben van een eigen fiets: de optie om het voertuig aan jouw wensen te laten voldoen, een aantal cases:

(...)

voor sommige mensen (mijzelf inbegrepen) is de fiets die je hebt ook iets om jezelf te uiten, het is immers JOUW fiets en daar ben je trots op.
fiets als uiting van identiteit:
(...)
Ik herken me heel hard in je verhaal en ik heb dan ook nog altijd een fiets voor recreatie (en ik ben tevens enorm fan van het bamboefiets-project waarover ook geblogged wordt op tweakblogs). Verder is het belangrijk dat de fietsen van goede kwaliteit zijn en er is een zelfs rek voorop de fiets (waar je helaas net geen bak bier op kwijtraakt, maar toch al enkele 6-packs :D)

Voor afstelling op hoogte en gewicht heb ik meestal voldoende aan het verzetten van mijn zadel, wat heel eenvoudig gaat met de meeste bikesharing systemen (we spreken over seconden, niet eens meer over minuten).

[Reactie gewijzigd op maandag 20 juni 2016 12:23]


Door Tweakers user pinna_be, maandag 20 juni 2016 12:29

Thedr schreef op maandag 20 juni 2016 @ 11:48:
Mooie blog. Voor mij is het grootste nadeel van het OV de prijs vs reistijd. Bijvoorbeeld mijn woon-werk rit is met de bus net zo duur als met de auto. Met de auto duurt een enkele reis meestal zo'n 30 minuten, met de bus ruim 1,5 uur...
Ik vind het systeem zoals hier beschreven erg mooi, mits goed geimplementeerd kan dit best een uitkomst zijn icm het OV. De prijs is uitstekend, als ik er goed gebruik van zou kunnen maken zou het een no-brainer zijn :)
Dankjewel, ik heb er mijn best voor gedaan :D (en niet enkel omdat ik stemmen wil vergaren, maar omdat het leuk is een blog te schrijven met positieve commentaar).

De reistijd is vaak een probleem, zeker als je (ver) buiten de stad woont, maar in de stad denk ik dat het OV wel sneller is. Ik ken genoeg mensen die de pech hebben te wonen in een gemeente met een slechte verbinding en stiekem geef ik toe dat ik zelfs niet zo graag het OV gebruik (zoals je allicht kan afleiden uit mijn blog).

Een ideale oplossing (die eveneens op de todo staat, maar die ik niet in de blog heb vermeld om niet out-of-scope te gaan), is dat de app kan integreren met parkeerplaatsen aan de rand van de stad en eveneens rekening houdt met de bezetting daarvan en met de prijs van het parkeren op die bepaalde plaatsen (en zelfs eventuele integratie met autodeel-systemen, die in zekere zin gelijkaardig werken maar op een andere schaal).

Door Tweakers user pinna_be, maandag 20 juni 2016 12:30

4Br0k3n3rr0r schreef op maandag 20 juni 2016 @ 11:49:
Fijne blog, ben zelf ook een fanatiek fietser (niet in het bezit van een rijbewijs) met een degelijk stalen ros (ik maak erg veel kilometers in een week, dus heb ik gewoon een goede fiets nodig). Leuke app ook :D
Dankjewel: Ook ik verkies de fiets boven elk ander vervoermiddel!

Door Alexander, maandag 20 juni 2016 14:25

Leuke post! :)

Alhoewel ik zelf steevast voor mijn eigen fiets verkies (die kan je parkeren waar je wil, aanpassen zoals je wil enz.), ken ik mensen die gebruik maken van het vélo systeem in Antwerpen.
De 'mankementen' aan het huidige systeem die je aanhaalt lijken me volledig terecht. De voorgestelde app lijkt me daarom ook een erg goed idee.

Ondanks de helaas redelijk moeilijke stemprocedure heb ik alvast mijn stem uitgebracht! Veel succes! ;)

Door Tweakers user pinna_be, maandag 20 juni 2016 14:28

Alexander schreef op maandag 20 juni 2016 @ 14:25:
Leuke post! :)

Alhoewel ik zelf steevast voor mijn eigen fiets verkies (die kan je parkeren waar je wil, aanpassen zoals je wil enz.), ken ik mensen die gebruik maken van het vélo systeem in Antwerpen.
De 'mankementen' aan het huidige systeem die je aanhaalt lijken me volledig terecht. De voorgestelde app lijkt me daarom ook een erg goed idee.

Ondanks de helaas redelijk moeilijke stemprocedure heb ik alvast mijn stem uitgebracht! Veel succes! ;)
Dankjewel, elke stem helpt ongelooflijk hard!!

Door Tweakers user azerty, maandag 20 juni 2016 17:33

pinna_be schreef op maandag 20 juni 2016 @ 12:05:
[...]


Helemaal begrijpelijk, ik vind het persoonlijk ook jammer dat het op die manier moet. Het zijn nu eenmaal de voorwaarden van de wedstrijd :| .

Blijkbaar kan je met diensten als Lastpass met een click je account aanmaken, waardoor de moeite een beetje bespaard wordt. Toch heel vriendelijk bedankt om het te proberen!
Dat gezegd zijnde, de Antwerpenaar die ik je link gegeven heb vond het WEL enorm interessant en gaat hoogstwaarschijnlijk stemmen + aan vrienden doorgeven, dus je doel is bereikt denk ik ;)

Door Tweakers user pinna_be, maandag 20 juni 2016 17:36

azerty schreef op maandag 20 juni 2016 @ 17:33:
Dat gezegd zijnde, de Antwerpenaar die ik je link gegeven heb vond het WEL enorm interessant en gaat hoogstwaarschijnlijk stemmen + aan vrienden doorgeven, dus je doel is bereikt denk ik ;)
Zalig, dank je wel!!

Door Tweakers user dragoncry, dinsdag 21 juni 2016 07:31

Wist niet dat dit in Europa ook al was, in New York heb ik het wel gezien, en daar werkt het redelijk. Een app zou fijn zijn inderdaad Citibike heeft dat wel en voorkomt een hoop ongenoegen, zoals je zelf al aangeeft, door te kunnen zien welke stations leeg of vol zijn, en eventueel een route uit te zetten naar een dichtbij zijnd station.

Hier is de website, https://www.citibikenyc.com/ Voor de mensen die New York gaan bezoeken, is dit zeker een aanrader :)

Door Tweakers user pinna_be, dinsdag 21 juni 2016 07:52

dragoncry schreef op dinsdag 21 juni 2016 @ 07:31:
Wist niet dat dit in Europa ook al was, in New York heb ik het wel gezien, en daar werkt het redelijk. Een app zou fijn zijn inderdaad Citibike heeft dat wel en voorkomt een hoop ongenoegen, zoals je zelf al aangeeft, door te kunnen zien welke stations leeg of vol zijn, en eventueel een route uit te zetten naar een dichtbij zijnd station.

Hier is de website, https://www.citibikenyc.com/ Voor de mensen die New York gaan bezoeken, is dit zeker een aanrader :)
Dat is inderdaad al een heel toffe app die me al heel handig lijkt! (Ik heb hem net even bekeken) Nog niet alle potentieel is eruit gehaald, maar ik vind het sowieso al geweldig dat ze op de websites "popular rides" aangeven, wat de fietsen ook wat uit hun zakelijke sfeer haalt!

Lijkt me overigens wel gevaarlijk in New York, hebben ze daar goede infrastructuur voor fietsen?

Door Tweakers user dragoncry, dinsdag 21 juni 2016 08:21

Lijkt me overigens wel gevaarlijk in New York, hebben ze daar goede infrastructuur voor fietsen?
Valt reuze mee, als je op de openbare weg rijdt passen de bestuurders zich aan aan jou, fietsers hebben over het algemeen de zelfde regels als hier, en de "aanklaag cultuur" daar zorgt ervoor dat automobilisten behoorlijk voorzichtig zijn. Ook zijn er op diverse plekken fietspaden (Wallsteet, Broadway e.d).

Door Tweakers user Sissors, dinsdag 21 juni 2016 09:24

•Lage kostprijs: Fietsen "huren" moet goedkoop zijn en de prijs mag niet afhangen van hoe vaak je een fiets gebruikt.
Dat betekend natuurlijk dat het of zwaar gesubsidieerd is, of dat incidentele gebruikers veel te veel moeten betalen.

Door Tweakers user pinna_be, dinsdag 21 juni 2016 10:11

Sissors schreef op dinsdag 21 juni 2016 @ 09:24:
[...]

Dat betekend natuurlijk dat het of zwaar gesubsidieerd is, of dat incidentele gebruikers veel te veel moeten betalen.
Daar ben ik het eigenlijk niet mee eens, maar ik begrijp de gedachtegang!
 • Ten eerste zijn fietsen al vrij goedkoop, waardoor de initïele kostprijs laag kan zijn. En bovendien heb je geen fiets per gebruiker nodig, idealiter is je coördinatie (hier komt de app met bijhorende software) zo efficient dat elke fiets dagelijks door zoveel mogelijk gebruikers kan gebruikt worden. Als je bijvoorbeeld 10 gebruikers kan bedienen met 1 fiets, dan heb je een budget van €350 per jaar voor het onderhoud van die fiets.
 • Ten tweede sponsorren zulke systemen vaak zichzelf (zo worden in Dublin de fietsen de coca cola light citybikes genoemd, omdat ze door coca cola gesponsord worden)
 • Ten derde lost het infrastructuur-poblemen op, waar anders veel meel geld gestoken in wordt om het op te lossen (bijvoorbeeld: hoe meer mensen de fiets gebruiken, hoe goedkoper het onderhoud van de weg, hoe minder parkeerplaatsen erbij gebouwd moeten worden, hoe minder geld er wordt verloren door tijdverlies veroorzaakt door files, hoe minder er geïnvesteerd moet worden in luchtzuivering en dergelijke, ...)
 • Ten vierde is onderhoud vrij goedkoop, met een relatief klein team kan je heel veel fietsen onderhouden, waar je bvb bij openbaar vervoer al minstens een chauffeur nodig hebt per 50 mensen die je vervoer. En innovaties zoals het niet gebruiken van een ketting maken deze stap nog goedkoper.

Door Tweakers user Sissors, dinsdag 21 juni 2016 11:51

Daar kan ik je redelijk in volgen, maar voor mij blijft het dat als iemand die elke dag zo'n fiets vier keer gebruikt evenveel moet betalen als iemand die eens een keertje de trein naar Den Bosch neemt en daar op de fiets naar wat musea wil gaan (hebben ze die daar? :P), dan betaald diegene per rit toch wel gigantisch veel meer, en dus is het al snel minder aantrekkelijk.

Door Tweakers user dragoncry, dinsdag 21 juni 2016 12:05

Sissors schreef op dinsdag 21 juni 2016 @ 11:51:
Daar kan ik je redelijk in volgen, maar voor mij blijft het dat als iemand die elke dag zo'n fiets vier keer gebruikt evenveel moet betalen als iemand die eens een keertje de trein naar Den Bosch neemt en daar op de fiets naar wat musea wil gaan (hebben ze die daar? :P), dan betaald diegene per rit toch wel gigantisch veel meer, en dus is het al snel minder aantrekkelijk.
Dat kan meevallen als je 1 maal per 24 uur betaald, of een abbo hebt, je kunt dan de hele dag op verschillende plekken een fiets halen en retourneren onbeperkt, de hele dag door.
(zoals beschreven in de link die ik poste van citibike newyork).

Op deze manier zijn de kosten goed te overzien, natuurlijk ben je wel gebonden aan je omgeving, maar dit kan alsnog goedkoper zijn dan dan een dagkaart voor de bus ;)

EDIT: Mijn excuses, niet helemaal goed gelezen, je hebt gelijk, voor eenmalig gebruik zal het vrij prijzig zijn tov mensen die meerdere malen per dag gebruiker zijn. Hier kiest de gebruiker echter zelf voor, de doelgroep zal toch de mensen zijn die er meermaals per dag gebruik van maken.

[Reactie gewijzigd op dinsdag 21 juni 2016 12:16]


Door Tweakers user pinna_be, dinsdag 21 juni 2016 12:42

Sissors schreef op dinsdag 21 juni 2016 @ 11:51:
Daar kan ik je redelijk in volgen, maar voor mij blijft het dat als iemand die elke dag zo'n fiets vier keer gebruikt evenveel moet betalen als iemand die eens een keertje (...), dan betaald diegene per rit toch wel gigantisch veel meer (...).
dragoncry schreef op dinsdag 21 juni 2016 @ 12:05:
[...]
Je hebt gelijk, voor eenmalig gebruik zal het vrij prijzig zijn tov mensen die meerdere malen per dag gebruiker zijn. Hier kiest de gebruiker echter zelf voor, de doelgroep zal toch de mensen zijn die er meermaals per dag gebruik van maken.
Dat is inderdaad de voornaamste doelgroep, maar toch wil ik erbij zeggen dat een dagpas niet heel duur is. Hier in Antwerpen kost een dagpas bvb €3.80, dit is duur tegenover een jaarabonnement, maar tegenover een busticket is dit alsnog goedkoop (die kost in Antwerpen €3 per rit, voor heen-en-weer kom je dus op €6, tenzij je bezoek en beide ritten binnen 1 uur gebeuren).

Bij bussen is het toch hetzelfde? Met een abonnement mag je onbeperkt reizen gedurende een bepaalde periode, maar een bus-ticket is niet persee goedkoop?

Door Tweakers user AMD1800, dinsdag 21 juni 2016 13:11

Het lijkt me een handige app. Het helpt toch om het grootste probleem van het OV te verkleinen, de reistijd.

Ik hoop dan ook dat er in de toekomst een revolutie komt in het openbaar vervoer: je rijdt naar een centraal punt waar een enorme hoeveelheid autonome auto's staan. Daar stap je in, je typt je eindpunt in en het karretje rijdt er via de snelste route heen. En dan kun je bij het station waar je dan aankomt weer de fiets pakken met jouw app. :)

Door Tweakers user pinna_be, dinsdag 21 juni 2016 13:17

AMD1800 schreef op dinsdag 21 juni 2016 @ 13:11:
Het lijkt me een handige app. Het helpt toch om het grootste probleem van het OV te verkleinen, de reistijd.

Ik hoop dan ook dat er in de toekomst een revolutie komt in het openbaar vervoer: je rijdt naar een centraal punt waar een enorme hoeveelheid autonome auto's staan. Daar stap je in, je typt je eindpunt in en het karretje rijdt er via de snelste route heen. En dan kun je bij het station waar je dan aankomt weer de fiets pakken met jouw app. :)
Dat is natuurlijk de droom :D , nog leuker zou zijn dat de autonome auto je komt afhalen en dan pas naar de stadsrand brengt (via mijn app kan deze weten waar er plaats en fietsen zijn).

Een eerste stap in deze richting is een eventuele samenwerking met autodeelsystemen zoals cambio (of in Nederland: Greenwheels, MyWheels, ConnectCar of Car2Go). Zij hebben dezelfde coördinatieproblematiek en hebben vaak al parkeerinfrastructuren voor handen.

Door Tweakers user AMD1800, dinsdag 21 juni 2016 13:31

pinna_be schreef op dinsdag 21 juni 2016 @ 13:17:
[...]


Dat is natuurlijk de droom :D , nog leuker zou zijn dat de autonome auto je komt afhalen en dan pas naar de stadsrand brengt (via mijn app kan deze weten waar er plaats en fietsen zijn).

Een eerste stap in deze richting is een eventuele samenwerking met autodeelsystemen zoals cambio (of in Nederland: Greenwheels, MyWheels, ConnectCar of Car2Go). Zij hebben dezelfde coördinatieproblematiek en hebben vaak al parkeerinfrastructuren voor handen.
Absoluut een droom ja, zal nog wel 20 jaar duren voordat het werkelijkheid wordt. Als iedereen zich af laat halen in de stad, wordt het daar wel erg vol. Vandaar dat ik nog vasthoud aan de fiets en jouw app. :) Samenwerking met autodeelsystemen lijkt me een goed idee.

Ik heb inmiddels gestemd (bij hoge uitzondering, want ik ben allergisch voor het aanmaken van accounts om te stemmen). Jammer dat ik niet snel een overzicht kon vinden van wie wat doet.

Door Tweakers user pinna_be, dinsdag 21 juni 2016 13:36

AMD1800 schreef op dinsdag 21 juni 2016 @ 13:31:
[...]
Ik heb inmiddels gestemd (bij hoge uitzondering, want ik ben allergisch voor het aanmaken van accounts om te stemmen). Jammer dat ik niet snel een overzicht kon vinden van wie wat doet.
Heel vriendelijk bedankt!! Ook ik vind accounts maken vreselijk. Je kan andere apps hier vinden. Ik heb een aparte pagina gemaakt aangezien veel mensen vanuit het overzicht niet wisten hoe ze moesten stemmen. Er zijn wel enkele andere goede ideeën tussen, maar ook wel anderen die mooi klinken en eigenlijk al wat bestaan / onhaalbaar zijn door bepaalde complexe contracten. Hoe dan ook: ik was eveneens fan van van de EVapp!

Veel van de andere filmpjes zijn wel wat professioneler dan het mijne, ik studeer nog en heb niet het budget dat andere bedrijven er al in kunnen steken. (Wat natuurlijk ook weer wil zeggen dat ik de prijs veel beter kan gebruiken O-) )

Door Tweakers user AMD1800, dinsdag 21 juni 2016 14:31

EVapp is ook handig ja. Als er toevallig net 100 meter verder een dokter rondloopt, zou het toch mooi zijn als die eerste hulp kan verlenen.

De rest vind ik niet zo innovatief. Ik vind de Brabot nog wel handig, omdat je eenvoudig informatie over je stad kan opzoeken. Websites van de stad of je afvalverwerker zijn meestal niet erg overzichterlijk.

Door Tweakers user pinna_be, dinsdag 21 juni 2016 14:36

AMD1800 schreef op dinsdag 21 juni 2016 @ 14:31:
EVapp is ook handig ja. Als er toevallig net 100 meter verder een dokter rondloopt, zou het toch mooi zijn als die eerste hulp kan verlenen.

De rest vind ik niet zo innovatief. Ik vind de Brabot nog wel handig, omdat je eenvoudig informatie over je stad kan opzoeken. Websites van de stad of je afvalverwerker zijn meestal niet erg overzichterlijk.
Bij Brabot vind ik het vooral jammer dat ze het voorstellen als een aparte app, en niet als een extensie op google now / siri. Als aparte app lijkt het me twee kanten te kunnen opgaan:
 • Te weinig informatie voor virtual assistent achtig te zij
 • Te veel informatie, waardoor het eindigt als de website van Antwerpen: Ook ooit bedoeld om alle informatie handig op een website te krijgen, maar het eigenlijke resultaat is dat het een evengroot kluwen is maar dan allemaal op een domeinnaam.
EDIT: ik ken de projectindieners natuurlijk niet en ben minder op de hoogte van hun plannen. Hopelijk schrijven zij ook nog een blog oid, zou zeker fijn zijn.

[Reactie gewijzigd op dinsdag 21 juni 2016 14:41]


Door Tweakers user flip75, zaterdag 25 juni 2016 09:36

Hoppa mijn stem heb je. Velo is een geweldig systeem en zou eigenlijk overal moeten zijn. Naast onze auto, helaas maar 1 Velo abonnement en nog een hele zooi fietsen: bakfiets, mamafiets, stadsmountainbike, kinderfietsen, stappen en maar weinig met OV.

Door Tweakers user pinna_be, zaterdag 25 juni 2016 10:18

flip75 schreef op zaterdag 25 juni 2016 @ 09:36:
Hoppa mijn stem heb je. Velo is een geweldig systeem en zou eigenlijk overal moeten zijn. Naast onze auto, helaas maar 1 Velo abonnement en nog een hele zooi fietsen: bakfiets, mamafiets, stadsmountainbike, kinderfietsen, stappen en maar weinig met OV.
Hey, supervriendelijk bedankt! Het wordt enorm geapprecieerd.

Reageren is niet meer mogelijk